5.

Vinter, flickan sitter i en husvagn och väntar på att få åka upp till skidbacken och åka skidor. Det är hon, hennes pappa, kvinnan och hennes ena barn. Det är andra gången det är i stöten med hennes pappas familj. Flickan är glad, när de äntligen fått på sig alla saker och börjar staka sig bort mot liften. Hennes pappa kommer upp jämsides och säger det flickan aldrig kommer att glömma: ”Jag och L ska gifta oss” Flickans glädje försvinner. Hon vill bara skrika till sin pappa att han inte får det, hon vill bara börja gråta. Hon förstår inte. Hon ser sin pappa försvinna mot liften.

När sommaren är slut och flickan är 12 år gammal ska hon börja på en fotbollskola. Hon träna fotboll på skolan tre gånger i veckan och sedan med sitt lag två gånger. Hon är nervös men glad. Hon bor inte längre varannan vecka hos sin mamma och pappa utan nu så är hon bara varannan helg hos hennes pappa i det nya huset. Även om hon har ett eget rum, och en dator. Känns det ändå som att hon inte är välkommen, som att hon bara är en gäst som hälsar på. När flickan börjar på skolan så visste hon inte att detta skulle bli den jobbigaste tiden i hennes liv.

4.

Flickans mamma ser lycklig ut, hon är glad och spelar musik hemma. Hon har också träffat en ny. Han heter D och är snäll. Han har tre barn, två är äldre än flickan och den tredje är bara två år. flickan som nu är 11 år, gillar att vara hemma hos sin mamma. Det ingen stress där. Den två åriga halvsystern, heter G. När flickan träffade henne första gången kunde hon åtta ord. Gs mamma har inte varit snäll mot G och flickan visste detta. Gs mamma heter H och det var D förra frun. D och H bråkade om G och det var både spännande men lite skrämmande tyckte flickan. Flickan tog hand om G väldigt mycket, men det var inte ett problem hon tycket om den tjejen. Hon gillade att komma hem från pappa och veta att det var någon som hade saknat henne.

För hon och hennes pappa hade flyttat in till kvinnan. Det alldeles för trångt. Flickan bodde i underslafen i en våningssäng i en av kvinnas barns rum. Rummet var rosa och var fullt av leksaker, alla leksaker var kvinnans barns. Flickans egna fanns i en låda under våningssängen. Hennes kläder var i ett annat rum. Varje natt skrek kvinnans barn, efter sin mamma, fast hon var fem år. Flickan vaknade alltid då kvinnan rusade in till femårigen. De trängdes där för att de byggde ett hus, hennes pappa och kvinnan byggde ett hus tillsammans. Det var nära där kvinnas nuvarande hus låg, därför tyckte pappa att det var en bra ide om det flyttade dit. Men flickan tyckte inte det, hon kände sig bara i vägen och inte alls välkommen.
För hon och hennes pappa hade flyttat in till kvinnan. Det alldeles för trångt. Flickan bodde i underslafen i en våningssäng i en av kvinnas barns rum. Rummet var rosa och var fullt av leksaker, alla leksaker var kvinnans barns. Flickans egna fanns i en låda under våningssängen. Hennes kläder var i ett annat rum. Varje natt skrek kvinnans barn, efter sin mamma, fast hon var fem år. Flickan vaknade alltid då kvinnan rusade in till femårigen. De trängdes där för att de byggde ett hus, hennes pappa och kvinnan byggde ett hus tillsammans. Det var nära där kvinnas nuvarande hus låg, därför tyckte pappa att det var en bra ide om det flyttade dit. Men flickan tyckte inte det, hon kände sig bara i vägen och inte alls välkommen.


3.

Kvinnan heter L, flickan tycker inte om henne. Varannan vecka då flickan är hos sin pappa är kvinnan också där. Hon sover där och ska vara sådär äckligt trevlig. Flickan och hennes åtta år äldre syster har pratat om kvinnan. Hennes syster tycker inte heller om henne. Men flickan vet att det inte finns något hon kan göra. Flickan börja upptäcka saker, t.ex. varje gång hon kommer hem till hennes pappa har han aldrig någon mat, eller så har han inte tvättat. Fast det har gått en hel vecka. När hennes syster flyttar ut, förstår hon att hennes pappa också bor på två ställen. Varannan vecka är han här med flickan och kvinnan och varannan vecka bor han med kvinnan i hennes hus med hennes barn.

2.

Flickan har precis börjat fyran och är 10 år. Hon bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. Hos pappa har hon inget riktigt rum utan ett inrett allrum som de har hängt gardiner i. Så att det ska se ut som hennes rum. Hennes syskon fick de andra rummen. Det är lyhört så hon kan inte ha tv ljudet högt eller prata i telefon. Hon trivs inte så bra hemma hos hennes pappa. Men hon vågar inte säga någonting. Det som är värst är att hon inte heller förstår är: att varje gång hon och hennes pappa är ute och gör saker tillsammans, ofta när de är på IKEA. Så pratar pappa i telefon sen kort efter dyker en kvinna upp och hon har alltid med sig sina barn, skit ungar tycker flickan att de är. Helt plötsligt kan de stå där bland sängarna. Pappa låter alltid förvånad, kvinna också. Men flickan anar att det är något speciellt med henne. Hon vet att hon inte borde tycka illa om kvinnan och hennes barn, men hon kan inte låta bli. För hon vill ha sin pappa ifred. Hon vill inte att en kvinna ska ta han ifrån henne. Varför ska alltid, de komma då hon och hennes pappa ska göra egna saker? Det är det hon inte förstår. Vem är denna kvinna?

1.

En flicka sitter i bilen med sin mamma, hon är nio år och har kort brunt hår, och blåa ögon. Hennes mamma ska köra henne till hennes mormor. Flickan är glad, men hennes mamma verkar bekymrad. Flickan ska sova hos sin mormor och ser fram emot att träffa henne. Det är en fin dag, solen skiner och det är varmt ute. Sommarlovet är i full gång och, flickan längtar tills hon ska få träffa sina vänner, hos hennes mormor. När de har kört några km så säger hennes mamma att hon och hennes far inte ska leva tillsammans längre. Flickan ser på sin mamma och undrar om det är sant. Det är sant, flickan börjar tänka och börjar sedan gråta. Hon förstår inte varför. Hon förstår inte vad hon har gjort för fel. Varför händer detta henne? Mamman berättar att hon och pappan inte älskar varandra längre, men att de ska fira jul tillsammans en sista gång. Men att pappa ska flytta ganska snart, hon berättar också att flickan ska bo varannan vecka hos sin mamma och varannan ho sin pappa. Men det ända som fickan kan tänka på, var det som blev fel. Hon frågar om hon och pappa kommer att kunna flytta ihop igen efter tag. Hennes mamma svarar att detta kan bli svårt.


Jag såg dig i ögonen

Just här och just nu. Mitt huvud dukar, min mage vill vända sig ut och in. När jag blundar känns det som om jag flyger ut genom fönstret. Ingenting, ingeting känns bra. Nervös som få. Handikapp. Det är så det ser ut. Det är så det är. Göra saker för att du måste. Inte för att du vill. ”du mår bra av det i längden, se på mig” Som jag har kämpat, men ändå så förstår ingen. Inte en enda.

”le och visa vem som är starkast” vem ska jag visa mig stark för? Alla idioter som har förstört mig eller mig själv? Det är någonting som är fel och jag känner det. Jag kan inte sätta fingret på vad. Men snart, hoppas jag på att jag ska kunna reda ut det. ”Det” Jag vet inte men allting känns oerhört konstigt. Det är som att jag nästan kan se vad som väntar och kan nästan sträcka handen ut för att ta i det, men så försvinner det och en tjock dimma läggs runt mig. Det var inte så jag ville ha det, och det jag inte vill höra får jag ändå höra, jämt.

Se in i mina ögon. Le.


RSS 2.0